Excite

Wandelende ramp dankzij mobiele telefoon

Echt nieuws mag het niet meer zijn, maar nu is het toch bevestigd door wetenschappers: als je bellend over straat loopt, is de kans dat je een ongeluk krijgt veel groter. De kans dat je door een auto wordt aangereden is 15% hoger dan bij niet-bellende mensen.

Met name oudere mensen die bellend over straat gaan lopen een groter risico. Zij verliezen met het vorderen van de jaren namelijk hun vaardigheid om meerdere dingen (goed) tegelijk te doen.

Voor het onderzoek werden mensen gevraagd om een virtuele straat over te steken terwijl ze met een mobiele telefoon aan het bellen waren, naar muziek op een iPod luisterden of geen van beiden deden. In het eerste onderzoek werden 45 studenten jonger dan 28 gevraagd mee te werken. De studenten die de telefoon gebruikten hadden 25% meer tijd nodig om de straat over te steken. Ook liepen zij de meeste kans overreden te worden.

In het tweede onderzoek moesten oudere mensen, tussen de 60 en 80 jaar oud, hetzelfde doen. De resultaten waren opvallend; in dit geval hadden bellende ouderen 15% meer kans om overreden te worden.

Hoe dit komt is volgens de onderzoekers helder; je hersenen kunnen wel multitasken, maar dan kunnen ze niet alle taken even goed doen. Als je aan de telefoon bent, is het voor je hersenen niet altijd makkelijk om het uitkijken bij het oversteken als belangrijkste taak neer te zetten, terwijl dat natuurlijk wel de bedoeling is.

Afbeelding: Flickr account e³°°°’s photostream

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021