Excite

Wat moet je eten na het sporten?

Als je regelmatig sport is het belangrijk dat je lichaam voldoende gezonde voeding binnenkrijgt. Zo worden je spieren goed onderhouden en heeft je lichaam ook echt profijt van al dat gezwoeg in de sportschool. Goed eten na het sporten kan zelfs spierpijn verminderen.

Vocht

Na een heftige sportsessie is het vooral belangrijk dat je veel drinkt. Je verliest veel vocht tijdens een workout. Je lichaam heeft tijdens het sporten extra vocht nodig om afvalstoffen die vrij komen af te voeren. Het is om die reden dan ook aan te raden om niet ’s avonds laat te sporten. Dan heb je immers minder tijd om je vochthuishouding weer op pijl te krijgen.

Herstelvoeding

Na het sporten, zeker wanneer je krachttraining doet, is het belangrijk dat je herstelvoeding eet. Tijdens het sporten breek je namelijk deeltjes van je spieren af en die moeten weer worden aangevuld. Dat gaat het beste met eiwitten en koolhydraten. Vooral de eiwitten zorgen ervoor dat je spieren herstellen en opbouwen. Ook spierpijn wordt minder als je na het sporten gezond eet.

Eiwitten

Waar vind je eiwitten? Beroemd zijn de eiwitshakes die je vaak bij de bar in de sportschool kunt bestellen. Ook bij voedingswinkels zoals De Tuinen kun je eiwitshakes kopen. Kwark en (kippen)vlees zijn ook goede bronnen van eiwit. Met tweehonderd milliliter kwark of een halve liter yoghurt voldoe je al aan de aanbevolen hoeveelheid. Neem daarbij twee stuks fruit voor de koolhydraten. Je kunt ook een lekkere salade maken met sla en groenten, wat geroosterde kip en een gekookt eiwit.

Eten plannen rondom sporten

Behalve gezond eten, is het ook belangrijk om je eten te plannen rondom het sporten. Ga dus niet voor een grote snack na het sporten als je van plan bent een uur later je avondeten te nuttigen. Beter is het om de hele dag iets minder te eten en dan na het sporten op een gezonde manier je energievoorraad aan te vullen. Wil je afvallen en sport je drie keer per week of meer? Dan is het een goed idee om een diëtist in te schakelen voor een persoonlijk advies.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021