Excite

Wat te doen aan kalknagels?

Een kalknagel, of schimmelnagel, is een infectie aan de nagel. Het is een veelvoorkomende aandoening. Ongeveer 30% van de Nederlanders heeft weleens een kalknagel gehad. Een kalknagel kan veel pijn doen en ziet er lelijk uit. Een kalknagel begint aan de top van de nagel en breidt zich uit naar beneden als er niets aan wordt gedaan. De nagel kleurt wit en vervolgens krijgt de nagel een geel-bruine kleur. De kalknagel wordt hard, bobbelig en brokkelt langzaam af. Vervolgens kan de nagel er gedeeltelijk of in zijn geheel af vallen. Dit is een erg pijnlijke ervaring.

Oorzaken

Kalknagels ontstaan door schimmels die ook voetschimmel veroorzaken. Deze schimmels bevinden zich in vochtige plekken, zoals een douche, badkamer of zwembad. De schimmels kunnen in deze ruimtes gemakkelijk worden overgedragen van de ene op de andere persoon. Ook het dragen van te strakke schoenen kan een schimmelinfectie veroorzaken. Ten slotte zijn ouderen en mensen met diabetes extra gevoelig voor deze schimmelinfectie.

Behandeling

Maar wat te doen aan kalknagels? Een kalknagel kan zowel door het innemen van inwendige medicatie bij een zwaardere schimmelinfectie, als door het gebruik van uitwendige medicatie bij een wat mildere infectie, worden behandeld. De uitwendige medicatie is op recept te krijgen bij de huisarts en is een kuur van ongeveer drie maanden. De uitwendige medicatie is een crème/lotion, die bij een drogist zonder recept te verkrijgen is. Behandeling van de kalknagel vergt echter veel tijd en geduld.

Tips

Het voorkomen van een kalknagel is uiteraard beter dan het genezen. De volgende tips helpen bij het voorkomen van een kalknagel:

  • Vermijd zoveel mogelijk zeep bij het wassen van de voeten of gebruik een pH-neutrale wasemulsie. Zeep tast namelijk de pH-waarde van de huid aan, wat de groei van schimmels stimuleert.
  • Draag elke dag schone sokken.
  • Vermijd strak zittende schoenen.
  • Draag bij bezoek aan een zwembad of een openbaar doucheruimte altijd slippers.

Een pijnlijke of ontsierde nagel wil niemand hebben. Met deze simpele tips kun je deze vervelende aandoening voorkomen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020