Excite

Wat zijn de symptomen van suikerziekte?

Iedereen heeft wel een vriend, kennis, collega of familielid die lijdt aan suikerziekte. Voor diabetes type twee komt steeds vaker voor omdat mensen een ongezond leefpatroon hebben. Maar wat is diabetes eigenlijk en wat zijn de symptomen van suikerziekte?

Wat is suikerziekte?

Als je last hebt van suikerziekte, dan is je lichaam niet langer in staat om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Dit heeft te maken met een gebrek aan het hormoon insuline. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam helemaal geen insuline meer aan, bij diabetes type 2 nog slechts in beperkte mate. Een diabetespatiënt moet goed op zijn voeding letten. Daarnaast moet er soms insuline gespoten worden of tabletten geslikt die de aanmaak van insuline stimuleren. Als diabetes patiënten lang onbehandeld blijven, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Zo kunnen er oogaandoeningen of hart- en vaatziekten ontstaan.

Hoe herken je suikerziekte?

Er zijn een aantal symptomen die mogelijk kunnen wijzen op suikerziekte. Mensen die lijden aan diabetes moeten vaak veel plassen en krijgen te maken met aanhoudende dorst. Ook voelen ze zich vaak slap en futloos en krijgen ze last van hun ogen. Dit kan tot uiting komen in rode of branderige ogen, maar ook wazig of dubbel zien kunnen aanwijzingen zijn dat er sprake is van diabetes. Ook kortademigheid is een van de symptomen van diabetes, net als wondjes die slecht genezen en een vatbaarheid voor infecties.

Wanneer je denkt dat je diabetes hebt, neem dan contact op met je arts. Deze kan een bloedsuikertest doen, waaruit snel blijkt of diabetes inderdaad de oorzaak van je klachten is. Mocht dat inderdaad het geval zijn, dan informeert je arts je over verdere behandeling.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020