Excite

Wat zijn de symptomen van suikerziekte?

Suikerziekte of diabetes heeft alles te maken met insuline en de bloedsuikerspiegel. Is deze niet in orde dan heeft dit allerlei lichamelijke en psychische gevolgen voor de patiënt.

Maar die gevolgen worden voorafgegaan door symptomen of alarmsignalen van ons lichaam die kunnen duiden op suikerziekte. Het is belangrijk om deze signalen te herkennen en liefst zo vroeg mogelijk. Want hoe eerder deze ziekte onder controle is, hoe beter. Daarom is het vaststellen van de eerste symptomen heel belangrijk!

Mogelijke symptomen van suikerziekte

Om te beginnen: de symptomen zijn dezelfde voor diabetes type 1 of type 2. Ons lichaam geeft eigenlijk heel veel signalen af die op suikerziekte kunnen wijzen. Het probleem voor artsen en andere medische specialisten is dus om deze signalen wel of niet te koppelen aan diabetes.

Een mogelijk symptoom van suikerziekte is een verhoogde bloeddruk. Of een te hoog cholesterolgehalte. In een zeldzaam geval kan minder goed horen samen hangen met deze ziekte. Ook de hele dag dorst hebben kan een voorteken zijn. En als je veel dorst hebt, ga je meer drinken. Het gevolg laat zich raden: veel urineren maar dan zowel overdag als 's nachts. Minder bekend is het signaal van hongergevoel. Sommige patiënten klagen over overdreven vermoeidheid.

Maar er is nog meer: gewichtsverlies, huidinfecties die met enige regelmaat terugkeren, infecties van het tandvlees, blaasinfecties, ontsteking van de vulva of de voorhuid. Ook minder bekend als symptoom: littekens die niet goed genezen en ook tintelingen en/of jeuk aan handen en voeten. En om deze opsomming helemaal compleet te maken: troebel zien, pijn/krampen in de benen, impotentie en hart- en vaatklachten.

Kortom

Er zijn vele alarmsignalen voor suikerziekte. Maar je hoeft ook niet gelijk in de stress te schieten! Het is niet omdat je een hoge bloeddruk hebt dat je ook daadwerkelijk suikerziekte hebt. Het is niet omdat suikerziekte in je familie voorkomt dat jij het ook hebt. Regelmatige controle via een bloedonderzoek is de boodschap.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021