Excite

Wat zijn kaaskiezen?

Uit recent onderzoek is gebleken dat kaaskiezen steeds vaker voorkomen bij kinderen, maar wat zijn kaaskiezen? En wat kun je er aan doen als je kind de aandoening heeft? Die vragen beantwoorden we in dit artikel.

Wat zijn kaaskiezen?

Kaaskiezen zijn kiezen met verzwakte plekken in het glazuur. De aandoening heeft een verwijzing naar kaas, omdat de kiezen geelbruin verkleuren naarmate de tijd verstrijkt. Kaaskiezen worden ook wel kaasmolaren of molar incisor hypomineralisation (MIH) genoemd. Vaak zijn de eerste gele verkleuringen al te zien in het melkgebit. Bij ongeveer een vijfde van de kinderen zijn de plekken blijvend in het permanente gebit. Kinderen met kaaskiezen hebben vaker gaatjes en gevoelige tanden. Warm, koud en zoetigheid doen dan pijn. Ook kunnen de kiezen afbrokkelen door slijtage.

Sprake van kaaskiezen?

Herken je de symptomen van kaaskiezen bij je kind? Ga dan direct naar een tandarts. Zeker wanneer je kind een zwakke gezondheid heeft, of ernstig ziek is geweest. Die kinderen hebben mogelijk een verhoogde kans op de tandaandoening. In dat geval kun je een röntgenfoto laten maken van het gebit voordat de kiezen door zijn gekomen. Zo weet je al vroegtijdig of er sprake is van kaaskiezen en of glazuurversterkende maatregelen nodig zijn. En voor een goede behandeling is het belangrijk om er op tijd bij te zijn.

Behandeling kaaskiezen

De tandarts zal een behandeling voorschrijven op basis van de ernst van de kaaskiezen. Zo kun je een lichte gevoeligheid soms oplossen met een speciale tandpasta voor gevoelige tanden. Bij een tekort aan glazuur kan de tandarts een fluorbehandeling aanraden. Hierbij krijgen de zwakke kiezen een soort kunstglazuur dat makkelijk schoon te houden is. In het ergste geval zal er een vulling of kroon geplaatst moeten worden. Kinderen met kaaskiezen moeten extra goed poetsen om gaatjes en afbrokkeling te voorkomen. Regelmatig naar de tandarts voor een professionele reiniging en controle is minstens zo belangrijk. Heeft je kind eenmaal kaaskiezen, dan komt hij of zij er niet meer vanaf.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021