Excite

Niemand ontkomt aan waterpokken

Bijna iedereen heeft ze wel een keer gehad: waterpokken. De meeste mensen krijgen ze als kind, het is dan ook een van de klassieke kinderziekten. Maar wie ze als kind nooit heeft gehad, blijft er vatbaar voor en kan ze ook een andere keer krijgen. Heb je de waterpokken eenmaal gehad, dan is de kans dat je ze nog een keer krijgt minimaal.

Het waterpokvirus

Waterpokken is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Dat virus wordt verspreid door hoesten en door lichamelijk contact. Vaak duurt het twee tot drie weken na dat contact tot de symptomen zich voordoen. De meest belangrijke symptomen zijn zichtbaar: op het lichaam verschijnen rode vlekjes die vervolgens kleine blaasjes worden. De een heeft er maar tien, terwijl de ander er letterlijk honderden heeft. Na een week verdwijnen ze weer.

Besmettelijke waterpokken

Waterpokken is erg besmettelijk. Daarom hebben de meeste kinderen onder de twaalf er al eens last van gehad; voordat ouders realiseren dat hun kinderen waterpokken hebben, kunnen die kinderen ook alweer andere kinderen aangestoken hebben. Over het algemeen is dat overigens niet erg, want het is beter om de ziekte op jonge leeftijd te krijgen. Dan zijn de lichamelijke reacties vaak een stuk minder ernstig.

Overigens wil dat niet zeggen dat het verstandig is om een kind met waterpokken overal mee naar toe te nemen. Waterpokken zijn erg gevaarlijk voor (hoog)zwangere vrouwen, met name als die zelf de ziekte nog niet gehad hebben. Daarom is het verstandiger om er eerst mee naar de huisarts te gaan en niet direct aan te kloppen bij het ziekenhuis. Thuis uitzieken kan natuurlijk ook.

Waterpokken behandelen

Waterpokken is niet echt te behandelen, je moet het gewoon uitzitten. Wel is het handig om de jeuk te bestrijden, bijvoorbeeld door menthol-talkpoeder op de pokken te strooien. Ook kun je een verkoelende crème gebruiken. Het is niet handig om eraan te krabben; dat kan nare littekens achterlaten die niet meer verdwijnen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021