Excite

Website testmedicijnen gelanceerd

Uitbehandelde patiënten kunnen sinds vandaag toegang krijgen tot testmedicijnen via de website MyTomorrows. Volgens de bedenker van de site, Sjaak Vink, kan het soms jaren duren voordat prima medicijnen beschikbaar zijn voor patiënten. Het gaat om middelen waarbij een positief effect en een goede veiligheid al zijn bewezen, maar die door regelgeving vaak nog niet op de markt gebracht mogen worden.

Uitbehandelde patiënten

Het bedrijf richt zich speciaal op uitbehandelde patiënten die lijden aan kanker of spierziekten. Het is de bedoeling dat zowel artsen als patiënten zich aanmelden bij de site. De arts kan dan samen met de patiënt besluiten welk middel zin heeft om te proberen. Volgens Vink loopt het aantal aanmeldingen op de eerste dag al erg goed. "De website is vannacht om twaalf uur de lucht ingegaan en het loopt nu al storm. Ook de eerste artsen hebben zich aangemeld."

Testmedicijnen regelen

De initiatiefnemer van de site Ronald Brus, kwam op het idee toen zijn vader overleed aan longkanker. Er waren geen medicijnen op de markt die hem konden helpen. Via een arts kon Brus testmedicijnen regelen voor zijn vader, maar de meeste Nederlanders hebben die connecties niet. "Zo werkt het wereldwijd. Het is natuurlijk triest dat patiënten niet zomaar aan geneesmiddelen kunnen komen die hen misschien kunnen helpen", vertelt Sjaak Vink.

Geen onveilige medicijnen

Het is niet zo dat mensen onveilige medicijnen wordt voorgeschreven. Vink: "Ondanks dat de middelen dan in principe al geschikt zijn om aan patiënten te geven die geen andere optie meer hebben, werkt het in de praktijk niet zo. Dat traject duurt jaren. Er wordt nog wel verder mee getest in klinische studies, maar ze zijn geschikt voor gebruik en veilig voor mensen die uitbehandeld zijn."

Verzekeraar

De testmedicijnen worden niet vergoed door de verzekeraar, waardoor de prijzen van een behandeling tot in de duizenden euro's kunnen lopen. MyTomorrows gaat wel in gesprek met de verzekeraars om te werken aan een oplossing. Ook richten ze zich op crowdfunding voor een financiële tegemoetkoming.

Farmaceutische industrie

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen spreekt van een sympathiek idee. "Het sluit goed aan bij de ontwikkeling van het CBG om medicijnen sneller beschikbaar te krijgen voor patiënten, ook als nog niet alle aspecten onderzocht zijn. Daar zijn nu weinig alternatieven voor", laat een woordvoerder weten. Patiëntenfederatie NPCF is bang dat de website misbruik in de hand werkt. "Het is heel gevaarlijk om uitbehandelde patiënten tegen betaling hoop te geven", zegt NPCF-voorzitter Wilna Wind. "Je moet je afvragen of dit platform patiënten of de farmaceutische industrie helpt. De bedrijven hebben er namelijk groot financieel belang bij om hun geneesmiddelen zo snel mogelijk op de markt te brengen."

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020