Excite

Verhoog je lichamelijke weerstand

Je lichaam beschermt je van nature tegen bacteriële indringers en virussen. Dit wordt je lichamelijke weerstand genoemd. Met deze weerstand voorkomt het lichaam dat je ziek wordt. Wanneer je dan onverhoopt toch ziek wordt, helpt je weerstand je om weer snel beter te worden. Maar hoe bouw je een goede weerstand op?

Wat is je weerstand?

Hoewel het begrip weerstand vooral bekend staat als de vatbaarheid van een persoon voor infecties en virussen, gaat er een vrij technisch verhaal achter schuil. Met je weerstand wordt in feite een onderdeel van het immuunsysteem aangeduid. Onder je immuunsysteem vallen je lymfeklieren, de milt en de aanwezige witte bloedcellen in je lichaam. Wanneer je lichaam wordt aangevallen door een onbekend virus of een bacterie, beginnen je lymfeklieren met het aanmaken van witte bloedcellen om deze organismen te bestrijden. Opgezwollen lymfeklieren zijn vaak een eerste signaal van een aanwezig virus of infectie in je lichaam.

Hoe bouw je een goede weerstand op?

Een goede lichamelijke weerstand beschermt je tegen virale en bacteriële indringers. Wanneer deze je lichaam binnendringen zorgt je weerstand ervoor dat deze worden bestreden. Maar hoe zorg je nu dat jouw weerstand in optimale conditie is? Voor het opbouwen van een goede lichamelijke weerstand is een gezonde levensstijl erg belangrijk. Hierdoor neemt de kans op virale infecties en bacteriën af en zul je minder snel last krijgen van griep, verkoudheid en andere ziektes. Onder een gezonde levensstijl valt gezonde en gevarieerde voeding, voldoende ontspanning en rust en regelmatig bewegen. Onder een gevarieerd dieet valt bijvoorbeeld het drinken van veel water en kruidenthee, het eten van onbewerkt voedsel zoals verse groenten en fruit en volkorenproducten.

Wat gebeurt er bij verminderde weerstand?

Bij een verminderde weerstand ben je vatbaarder voor micro-organismen, omdat deze minder snel en minder goed bestrijd kunnen worden door je lichaam. Dit kan al gauw leiden tot ernstigere aandoeningen zoals longontsteking. Zorg daarom dat je er een gezonde levensstijl op na houdt. Hoewel de natuurlijke weerstand per persoon kan verschillen, kun je dus veel invloed uitoefenen op je eigen weerstand.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021