Excite

Wegkomen met nep Louis Vuitton? Draag echt!

Als je weg wilt komen met het dragen van bijvoorbeeld een neppe Louis Vuitton tas, dan kun je er maar beter voor zorgen dat je kleding ‘designer’ schreeuwt. Mensen lijken namelijk minder goed in staat te zijn een neppe tas te ontdekken, als deze gedragen wordt door iemand die dure kleding draagt of een soort ‘rijke mensen’ aura om zich heen heeft.

Dit blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door het Massachusetts Institute of Technology. Renee Richardson Gosline, die het onderzoek uitvoerde, merkte dat mensen beter kunnen bepalen of iets echt of nep is als ze bepaalde sociale aanwijzingen krijgen.

Om tot deze conclusie te komen toonde Gosline 100 foto’s. Op de foto’s stonden de tassen met een witte achtergrond, of de tassen werden gedragen door de eigenaar. Op het moment dat de respondenten alleen de tas zagen, wisten zij minder goed of het item echt was of niet.

Consumenten gebruiken nepartikelen in veel gevallen niet als vervanging voor echte artikelen. Zij zijn juist vaker bereid om meer uit te geven als ze denken dat het item hen kan helpen aan een positieve uitstraling als het gaat om welvaart, rijkdom en smaak.

Toch worden er natuurlijk ook volop neptassen verkocht. Wereldwijd is de verkoop van nepproducten goed voor ongeveer 600 miljard dollar. In een aantal gevallen schaffen mensen eerst een nepproduct aan, om na een paar jaar over te gaan op het echte merk. Dan geldt het nepartikel wél als vervanging voor het echte product.

Afbeelding: Flickr account AchimH

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021