Excite

Weinig slaap slecht voor gezondheid

Weinig slaap is slecht voor de gezondheid. Eigenlijk wisten we dat al lang, maar in een nieuw Brits onderzoek is nu aangetoond dat een week lang krap zes uur slapen al voldoende is om de moleculen in ons lichaam flink te verstoren.

Vijfenhalf uur tegen negen uur

In het onderzoek werd 26 vrijwilligers een week lang gevraagd om gemiddeld ruim vijfenhalf uur te slapen en daarna een week gemiddeld negen uur. Overdag werd het bloed van de proefpersonen getest. Het onderzoek stond onder begeleiding van het vooraanstaande centrum voor slaaponderzoek van de universiteit van Surrey.

Activiteit genen

Uit de resultaten blijkt dat meer dan 700 genen harder of juist minder hard gaan werken na een paar nachten met weinig slaap. Het gaat dan om genen die onderhoud verrichten aan cellen, maar ook om genen die het immuunsysteem instellen. "De door ons gevonden biologische processen zijn wellicht betrokken bij dergelijke negatieve gezondheidseffecten van slaapgebrek," schrijven de onderzoekers onder leiding van de Nederlandse professor Derk-Jan Dijk. Van mensen die langdurig onregelmatig of te weinig slapen is bekend dat ze meer kans hebben op allerlei aandoeningen, zoals overgewicht en concentratiestoornissen, tot infecties en hart- en vaatziekten.

Weinig slaap is de praktijk

"Zo onderhand zien we dat verschillende onderzoekslijnen in dezelfde richting wijzen," zegt in Groningen slaaponderzoeker Peter Meerlo. Zo wijst proefdieronderzoek al langer uit dat slaapgebrek invloed kan hebben op ontwikkeling van organen en stofwisseling. "Dit is een belangrijke studie," vindt Meerlo. "Een uurtje of zes slapen per nacht is voor veel moderne mensen de praktijk. En dit onderzoek laat zien dat er ook bij mensen allerlei moleculaire processen veranderen door te weinig slaap."

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021