Excite

Wereld overspoeld door golf van obesitas

Uit een internationaal onderzoek blijkt dat een ´tsunami van obesitas´ er sinds 1980 voor gezorgd heeft dat het aantal mensen met gevaarlijk overgewicht wereldwijd bijna is verdubbeld. In 2008, het laatste jaar waarvan statistieken over overgewicht beschikbaar zijn, waren ruim een half miljard mensen veel te zwaar.

Aan de studie werkten onderzoekers mee van de gerenommeerde Amerikaanse universiteit Harvard en de Wereldgezondheidsorganisatie. Zij ontdekten dat een op de tien mannen en bijna een op de zeven vrouwen leed aan vetzucht. Wereldwijd betekent die informatie dat een op de negen personen last heeft van obesitas. Ongeveer een derde van de volwassenen lijdt aan ´normaal´ overgewicht.

Ieder jaar overlijden drie miljoen mensen aan de gevolgen van hartziekten, diabetes, kanker en andere aandoeningen veroorzaakt door overgewicht. In de geïndustrialiseerde wereld zijn hartziekten zelfs de voornaamste doodsoorzaak.

De onderzoekers zijn bang dat tientallen miljoenen mensen uiteindelijk zullen sterven aan de gevolgen van zwaarlijvigheid. De wetenschappers doen daarom wereldwijd een oproep aan gezondheidsorganisaties en regeringen om obesitas onder de aandacht te brengen, en tegen te gaan.

Nog altijd komt vetzucht het meest voor in de rijke landen. In de Verenigde Staten was de grootste toename van obesitas te zien, gevolgd door Nieuw-Zeeland en Australië voor vrouwen, en Groot-Brittannië en Australië voor mannen.

De wetenschappers zagen ook een behoorlijke stijging van het aantal zwaarlijvige mensen in ontwikkelingslanden, met name in het Midden-Oosten en in gebieden die snel verstedelijken lijdt een groeiend aantal mensen aan vetzucht.

Afbeelding: Flickr, gebruiker didbygraham

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021