Excite

Herken een wespensteek allergie

Wanneer de zon gaat schijnen en het leven buiten op gang komt, komen ook vervelende insecten weer tevoorschijn. Wespen weten elke zomerse barbecue te verpesten, omdat iedereen bang is om gestoken te worden. Een pijnlijke wespensteek ligt namelijk altijd op de loer. Daarnaast is er altijd het gevaar van een wespensteek allergie.

Wespensteek: pijn of allergie?

Bij een wespensteek kan het lichaam heftig reageren. De beet en soms zelfs het hele lichaamsdeel zwelt op. De pijn kan wel een week aanhouden. Door deze ongewone reactie op het gif van zo'n klein beestje als een wesp, denken veel mensen ten onrechte dat ze een allergie hebben voor wespenbeten. Een allergische reactie is echter vaak na enkele minuten al dodelijk.

Wespensteek allergie

Een allergie of overgevoeligheid voor wespensteken komt maar voor bij een heel klein deel van de Nederlanders. Het gaat dan om een allergie voor het gif van de wesp. Vaak is de allergie pas merkbaar vanaf de tweede steek. Dit kan maanden of jaren na de eerste steek gebeuren. De allergie heeft dan tijd gehad om zich te ontwikkelen. Soms vergeten mensen dat ze ooit zijn gestoken door een wesp, waardoor ze zich niet realiseren dat ze vatbaar zijn voor een ernstige allergische reactie.

Wespenallergie symptomen

Bij een allergie voor wespensteken zijn de eerste minuten na de steek cruciaal. Bij een ernstige zwelling van de wespensteek moet je meteen naar de huisarts. De zwelling gaat vaak gepaard met jeuk en bultjes over het hele lichaam. Vervolgens ontstaat zwelling van de lippen en het gezicht, moeilijke ademhaling en een druk op de borst. Braken of diarree en buikkrampen zijn soms ook onderdeel van de allergische reactie. Uiteindelijk ontstaan soms hartklachten. Al deze verschijnselen treden op binnen een kwartier.

Wespensteek behandelen

Als je bent gestoken door een wesp moet je meteen het gif uit de steek zuigen en uitspugen. Hiervoor bestaan ook speciale apparaatjes. Bij een allergische reactie moet onmiddellijk contact opgenomen worden met een arts. Deze kan door middel van een noodpakketje eerste hulp toedienen met injecties. Soms vindt de rest van de behandeling plaats in het ziekenhuis. Achteraf is opnieuw een bezoek nodig aan de huisarts, zodat je zelf een noodpakket kan aanschaffen voor je wespensteek allergie.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019