Excite

Wetenschappers maken kunstmatig oor

Wetenschappers zijn er in geslaagd een kunstmatig oor te maken. Een kunstmatig oor kan in de toekomst een verloren oor vervangen, bijvoorbeeld na een ongeluk of bij een aangeboren afwijking. Dat melden de onderzoekers van het Massachusetts General Hospital in Boston in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of the Royal Society Interface.

Koeien en schapen

Het oor zet er precies uit als een menselijk oor, maar het orgaan is gemaakt van koeien- en schapencellen. De wetenschappers hopen dat dezelfde technieken in de toekomst gebruikt kunnen worden op menselijke cellen. Op die manier kunnen de onderzoekers een kunstoor maken dat ook echt door een mens gebruikt kan worden.

Geraamte van oor

Voor het experiment zijn cellen van het kraakbeen van koeien en schapen geïsoleerd. Vervolgens werden deze cellen, van de huid van de dieren, geplant op een geraamte in de vorm van een oor. De huid en het kraakbeen dat op die manier ontstond, werd uiteindelijk op een levende rat geplaatst. Zo werd ontdekt dat de huidcellen ook verder kunnen groeien op de huid van een ander wezen, namelijk de rat.

Immuunsysteem

Het geplaatste oor was trouwens niet geheel te vergelijken met een menselijk oor. Tijdens het proces werd het immuunsysteem van de rat onderdrukt met medicijnen, zodat het oor niet afgestoten zou worden. Ook kunnen de ratjes geen geluiden opvangen met het oor. Het enige dat positief werd getest is de levensvatbaarheid van het oorvormig orgaan. Volgens de onderzoekers was dat ook het enige doel van het experiment.

Kraakbeen van patiënt

Er is wel hoop voor de toekomst. Een van de wetenschappers die meewerkte aan het onderzoek, hoopt dat er binnen vijf jaar een behandeling kan zijn voor mensen die hun oor hebben verloren. “Dan zouden we cellen oogsten uit het kraakbeen van de patiënt. Deze cellen zouden zich dan moeten vermenigvuldigen totdat er genoeg celmateriaal is om een kunstmatig oor te kweken,” aldus de wetenschapper.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021