Excite

Wetenschappers ontdekken ‘pijn-stofje’ na zonnebrand

Als je te lang in de zon zit, kun je verbranden. Wetenschappers waren er tot nu toe echter niet in geslaagd om precies aan te wijzen waar de pijn van dat verbranden nu echt vandaan kwam. Gelukkig blijkt er nu een oplossing te zijn: in verbrande huid is het molecuul CXCL5 in grote mate aanwezig. Dit moet volgens de wetenschappers dan ook de oorzaak zijn van de pijn na verbranding.

Volgens onderzoeker Steve McMahon draait het onderzoek niet alleen om pijn na verbranding door de zon, maar heeft het ook verdere implicaties. Het feit dat een molecuul blijkbaar zoveel invloed kan hebben, kan ook gebruikt worden bij andere aandoeningen. Dankzij de bevindingen van dit onderzoek moet het relatief eenvoudig zijn om ook in die situaties te ontdekken wat de pijn veroorzaakt. De onderzoekers hopen dit bijvoorbeeld toe te kunnen passen bij blaasontsteking en artritis.

Als eenmaal duidelijk is welke moleculen verantwoordelijk zijn voor het pijnlijke gevoel, kan er makkelijker aan de juiste medicijnen gewerkt worden. Eerder was dit nog erg moeilijk. Natuurlijk is nog verder onderzoek nodig om daadwerkelijk tot concrete resultaten te komen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020