Excite

Wiet schadelijk voor de hersenen

Je hoort de leuke verhalen over het gebruik van wiet en hasj vast wel eens: het is niet verslavend en veel minder gevaarlijk dan alcohol of tabak. Maar uit een nieuw onderzoek blijkt dat het een heel schadelijke drug kan zijn voor kinderen in de groei. Die kunnen namelijk hersenbeschadiging overhouden aan het gebruik van cannabis.

Het onderzoek, dat is uitgevoerd door de universiteit van Sao Paulo in Brazilië, keek naar de mentale capaciteiten van honderd mensen die cannabis al zo’n tien jaar gebruiken en naar die van zo’n vijftig niet-gebruikers. Uit de resultaten valt af te lezen dat mensen die voor hun vijftiende cannabis zijn gaan gebruiken veel slechter presteren op een aantal neuropsychologische gebieden dan zij die nooit waren begonnen of in ieder geval langer hadden gewacht. Zo was hun concentratievermogen aangetast en vertoonden ze ook meer impulsief gedrag.

Al langer begint cannabis een verdachte drug te worden. Uit eerdere onderzoeken rees ook al het vermoeden dat het gebruik van een jointje het groeiende brein schade toe kan brengen. En dat is kwalijk, want cannabis is in veel landen de meest gebruikte drug. Voor ons Nederlanders zijn de resultaten misschien nog wel extra relevant, omdat ons kleine landje de enige staat is ter wereld waar de drug verkocht mag worden.

Afbeelding: Flickr, gebruiker ThomasWanhoff

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021