Excite

Wijn is gezond voor vrouwen van middelbare leeftijd

Vrouwen die iedere dag een wijntje drinken zijn vaak gezonder dan vrouwen die slechts een paar keer per week een glaasje nemen. Uit onderzoek is gebleken dat een paar glazen wijn per dag op middelbare leeftijd ervoor zorgt dat vrouwen gezonder oud worden.

Volgens wetenschappers kan het drinken van bescheiden hoeveelheden wijn leiden tot ´succesvol verouderen´, en de kans op beroertes doen afnemen. De eventuele nadelige risico´s van drinken zouden bovendien overdreven zijn. De gedachte dat een matige wijnconsumptie bijdraagt aan een gezond hart, vooral bij mannen, bestaat al langer. Twee Amerikaanse onderzoeken hebben nu de gevolgen van alcoholinname bij vrouwen onderzocht.

Een onderzoek door de universiteit van Harvard ontdekte dat vrouwen die rond hun achtenvijftigste levensjaar een of twee drankjes per dag namen, 28 procent meer kans hadden om gezond bejaard te worden dan hun leeftijdsgenoten die geen alcohol dronken.

Vrouwen die bijna iedere dag alcohol dronken, waren over het algemeen gezonder dan vrouwen die slechts een of twee keer per week drank nuttigden. De laatste groep was namelijk geneigd om dan heel grote hoeveelheden in een keer te consumeren.

Uit een ander onderzoek bleek dat de inname van alcohol, in welke mate dan ook, verband hield met een verminderd risico op beroertes. Experts weten nog niet precies hoe alcohol de gezondheid kan beïnvloeden. Enkele theorieën zijn dat alcohol het lichaam helpt bij de stofwisseling van glucose, en dat het de kans op bloedklonten kan verkleinen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Heather Katsoulis

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021