Excite

Witte wijn slecht voor je tanden

Witte wijn is behoorlijk slecht voor je tanden, zo blijkt uit onderzoek. Wetenschappers hebben ontdekt dat bijvoorbeeld Chardonnay en Pinot Grigio het glazuur op je tanden veel sneller doet verdwijnen.

Het contact met witte wijn zorgt ervoor dat het beschermende laagje van je tanden langzaam maar zeker verdwijnt. Hierdoor worden je tanden veel gevoeliger voor koud, heet en zoet eten. Dit resultaat is vooral opvallend omdat vooral van rode wijn gedacht werd dat deze slecht zou zijn voor de tanden. Rode wijn staat er immers al bekend om vlekken achter te laten op de tanden.

Dankzij het onderzoek van een team van de Johannes Gutenberg Universiteit uit Mainz, Duitsland, waarbij echte tanden gebruikt zijn die 24 uur in acht verschillende witte en rode wijnen gelegd werden, is te zien dat de tanden die in aanraking kwamen met de witte wijn veel verder beschadigd waren dan de tanden die in de rode wijn gelegen hadden.

Hoewel dit onderzoek natuurlijk ook zijn beperkingen kent, kan in principe worden verwacht dat langdurig contact met witte wijn ervoor kan zorgen dat het glazuur verdwijnt. Dezelfde resultaten zijn eerder naar boven gekomen voor frisdranken en limoen-, sinaasappel- en grapefruitsap.

Goed je tanden poetsen na het drinken van witte wijn maakt alles alleen maar erger; als je je tanden te snel poetst na het drinken, dan zijn ze nog zwak, waardoor de schade uiteindelijk groter is. Geniet je graag van je wijntje, maar wil je ook goed voor je tanden zorgen? Calcium kan helpen om je tanden sterker te maken, dus combineer je wijn bijvoorbeeld met een lekker stukje kaas!

Afbeelding: Flickr account eflon

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021