Excite

Wondermiddel tegen obesitas ontdekt

De wetenschap is min of meer klaar. De jarenlange zoektocht naar het wondermiddel tegen obesitas lijkt over te zijn. Amerikaanse onderzoekers vonden namelijk een combinatie van een tweetal medicijnen dat het tovermiddel lijkt te zijn in de strijd tegen overmatige kilo’s.

Het gaat om de stoffen phentermine en topiramaat. Een beetje een gekke combinatie, omdat de laatste gebruikt wordt tegen migraineaanvallen. Maar proefpersonen die de middeltjes innamen verloren in combinatie met dieetadvies in een jaar zo’n 8,5 kilogram. Een controlegroep die het zonder het medicijn moest doen haalde een gemiddelde van slechts 1,5 kilo. En het medicijn, dat de naam Qnexa heeft meegekregen, heeft nog meer positieve effecten. Zo daalde de bloeddruk van de proefpersonen, net als het cholesterolgehalte.

Het lijkt dus een waar wondermiddel. Maar de Amerikaanse autoriteiten hebben het middel nog niet goedgekeurd voor consumptie. Want naast alle positieve effecten zijn er ook nog een aantal bijwerkingen. Zo hadden veel proefpersonen last van een droge mond en constipatie. Ook waren er een aantal proefpersonen die meldden last te hebben van nerveuze en depressieve klachten.

Volgens obesitas expert David Katz van de Yale Universiteit, is er geen twijfel aan dat het medicijn helpt. "Maar er zijn in het verleden wel meer medicijnen geweest die hielpen bij gewichtsverlies. Geen van allen was op de lange termijn veilig. Die hobbel moet Qnexa overwinnen."

Afbeelding: Flickr, gebruiker emiliolabrador

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020