Excite

Wortels en zoete aardappels tegen borstkanker?

Er zou een nieuwe manier zijn om borstkanker tegen te gaan. Het gaat niet om een ingewikkelde behandeling of een innovatief medicijn, maar om het eten van wortels en zoete aardappels. Uit onderzoek blijkt dat dit vooral effectief is in een vroeg stadium van de ziekte.

Een stofje dat in deze twee producten gevonden wordt, verjongt de huid en wordt – in afgezwakte versie – ook gebruikt in antirimpelcrèmes. Het stofje heeft invloed op de celgroei en maakt de kans op overleven een stuk groter. Of het ook gebruikt kan worden in de behandeling van kanker is nog niet duidelijk; de tests hebben nog geen eenduidig resultaat gegeven.

Wel weten de wetenschappers al zeker dat het geen zin meer heeft om het stofje in te zetten als de kanker een bepaald stadium gepasseerd is. In de twee vroegste stadia had het nog zeker zin om het stofje toe te passen, maar in de twee laatste stadia helemaal niet meer.

Onderzoekers gaan nu proberen erachter te komen of het stofje echt effectief is en zo ja, hoe dit dan het beste toegepast kan worden in de behandelmethode. Ook moet gekeken in welke mate er sprake is van een genverandering of genactivatie en welke invloed dat heeft op de genezingskans.

Afbeelding: Flickr account Ed Yourdon

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021