Excite

XTC niet gevaarlijk.

Het gebruik ervan lijkt de laatste jaren terug te lopen, maar vooral in de tijd van de Gabbertjes was XTC een populaire drug in het uitgaansleven. Volgens gebruikers zie je de wereld door een roze bril en vind je iedereen lief, maar experts claimden dat het hersenbeschadiging oplevert. Nieuw onderzoekt vertelt echter een ander verhaal.

Het onderzoek werd uitgevoerd op de Harvard Medical School. John Halpern, die de leiding had, uitte stevige kritiek op andere wetenschappers die het verhaal de wereld in hadden geholpen dat XTC gevaarlijk voor de hersenen is.

‘Veel studies zijn uitgevoerd op de weinig mensen, en er is vervolgens een algemene conclusie uit getrokken,’ aldus Halpern. Waar Halpern vooral kritiek op had was de manier waarop testpersonen gekozen werden. Terwijl de XTC gebruikers de hele nacht dansten en te weinig vocht binnen gekregen, had de controlegroep een gezond patroon. De onderzoeksresultaten waren dus van meet af aan al krom, aldus Halpern.

In het onderzoek van Halpern werden 52 XTC-gebruikers vergeleken met 59 mensen die wel dansten en dronken, maar de drug niet tot zich namen. Bij het testen van de cognitieve vaardigheden van de testpersonen bleek er geen verschil te zijn tussen gebruikers en niet-gebruikers.

Voor hersenbeschadiging hoef je dus niet bang te zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat je vanaf nu weer flink van de XTC kunt snoepen. De onderzoekers waarschuwen dat veel pillen toch stoffen bevatten die wel gevaarlijk zijn.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Son of Groucho

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021