Excite

De populairste partydrug: XTC

We kennen XTC vooral van feesten, waarbij de feestgangers de hele nacht door dansen. Het is een van de populairste partydrugs van deze tijd. XTC of ecstasy is de straatnaam voor alle drugs die onder andere de werkzame stof MDMA bevatten. In Nederland geldt de drug als harddrug en is daarmee illegaal om te verhandelen en te produceren.

Geschiedenis XTC

Net als veel andere recreatieve drugs kent ook XTC de oorsprong als medicijn. De stof MDMA werd in de jaren zeventig ingezet in de psychiatrie en psychotherapie, als onderdeel van de behandeling van depressieve en neurotische patiënten, en in relatietherapie. Toen XTC populair werd als drugs onder jongeren, nam het gebruik als medicijn af in de jaren tachtig. In de meeste landen werd het gebruik van XTC in de loop van de tijd afgeraden, in de Verenigde Staten werd MDMA zelfs verboden.

XTC werking en effecten

Het chemische proces van MDMA zorgt ervoor dat de de neurotransmitter serotine tijdelijk sterk verhoogd wordt in de hersens. De opname en heropname van serotine zorgt ervoor dat je na verloop van tijd heel vrolijk en energiek wordt. Sommige mensen gaan een verliefd gevoel ontwikkelen, waardoor ze bijvoorbeeld erg knuffelig worden. XTC wordt daarom ook wel 'love drug' genoemd.

Het bewustzijn wordt ook beïnvloed door XTC, muziek en licht worden anders ervaren dan normaal. Helaas ervaren veel mensen de volgende ochtend vaak een neerslachtig, moe gevoel. XTC onderdrukt tevens gevoelens van vermoeidheid, dorst en honger. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat ook de lichaamstemperatuur verhoogd wordt. De combinatie van de twee kan leiden tot uitdroging en instorting. Aangeraden wordt om altijd voldoende te blijven drinken en eten, ondanks dat gebruikers die behoefte misschien niet voelen.

Gevaren XTC

XTC-gebruik is niet onschuldig. Ten eerste zijn er veel 'foute' XTC-pillen op de markt, die gevaarlijke chemicaliën bevatten en slechts een klein deel werkzame stoffen. Via drugs-test.nl kun je de pillen laten testen. Daarnaast is van XTC bekend dat het op korte termijn hartkloppingen, hallucinaties en angstaanvallen kan veroorzaken. Op langere termijn kan XTC leiden tot depressie, psychoses en lever- en nieraandoeningen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020