Excite

XTC-gebruik leidt tot hersenschade en geheugenverlies

Het gebruik van XTC heeft ook op de lange termijn ernstige gevolgen. Onderzoekers kwamen erachter dat gebruikers het risico lopen op hersenschade en aanzienlijk geheugenverlies. Het onderzoek is het eerste onderzoek dat de langetermijneffecten op de hippocampus van deze drug aantoont.

Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Academic Research Centre in Amsterdam. Daar werden de hersenen van gebruikers gescand, om de veranderingen in de hippocampus te achterhalen. De onderzoekers vergeleken vervolgens de afmetingen van de hippocampus van tien gebruikers die meer dan 250 tabletten in 6,5 jaar geslikt hadden en zeven mensen die nog nooit XTC genomen hadden.

De groep gebruikers bleek gemiddeld een 10% kleinere hippocampus te hebben. Een kleine hippocampus wordt ook aangetroffen bij mensen die leiden aan Alzheimer of mensen die last hebben van verminderde hersencapaciteit.

De onderzoeksresultaten worden niet overal positief ontvangen. Een Britse professor, David Nutt, heeft aangegeven dat hij vindt dat er voor het onderzoek te weinig proefpersonen gebruikt zijn, waardoor er nog geen sluitend bewijs kan worden gegeven. Hij denkt dat het beter is om onderzoeken uit te voeren die een nog langere observatieperiode omvatten. Overigens heeft professor Nut misschien niet de beste staat van dienst als het gaat om het adviseren inzake drugs. Hij was de belangrijkste adviseur voor de overheid op dit onderwerp, maar werd in oktober 2009 ontslagen toen hij zei dat XTC, LSD en cannabis minder gevaarlijk waren dan alcohol en sigaretten.

Afbeelding: Flickr account epSos.de

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020