Excite

Zo kun je zelf je bloeddruk meten

Zelf je bloeddruk meten klinkt misschien ingewikkeld, maar is tegenwoordig makkelijker dan ooit. Je bloeddruk is belangrijk. Je hart pompt het bloed door je lijf en daardoor kun je functioneren. Als de bloeddruk te hoog is, dan kan dit leiden tot problemen. Een te lage bloeddruk is ook niet goed, maar vaak iets minder schadelijk.

Verschillende metingen

Of de dokter het nu doet of dat je zelf je bloeddruk gaat meten; je moet altijd meerdere metingen uitvoeren. De bloeddruk verschilt namelijk per situatie. Als je je inspant, wordt de bloeddruk hoger en als je gewoon zit of rust, dan is deze vaak lager. Door meerdere metingen uit te voeren en dan het gemiddelde te nemen, weet je of je bloeddruk over het algemeen te hoog, te laag of juist helemaal goed is.

Het makkelijkst is de bloeddruk te laten meten door een arts, maar als de meting juist erg wisselend uitpakt, is het verstandig dit thuis ook te doen. Hiervoor kun je een bloeddrukmeter mee krijgen van de arts, maar je kunt er ook zelf eentje kopen.

Elektronisch bloeddruk meten

Een goede bloeddrukmeter is een elektronische bloeddrukmeter met een speciaal manchet voor rond de bovenarm. De prijs voor zo'n bloeddrukmeter ligt tussen de 70 en 200 euro. Deze meters worden zelden tot nooit vergoed.

Wie er niet zelf een kan of wil kopen, kan ook informeren naar een leenexemplaar bij de thuiszorgorganisatie. Lees voor het gebruik altijd de gebruiksaanwijzing goed en neem het apparaat ook altijd tenminste één keer mee naar een spreekuur, zodat je een demonstratie kunt krijgen of kunt laten zien of je de meter juist gebruikt.

Zelf je bloeddruk meten

Om zelf je bloeddruk te meten is het belangrijk tenminste een half uur geen inspannende dingen te doen. Ga vervolgens rechtop op een hoge stoel zitten en doe vijf minuten niets. Meet daarna de boven- en de onderdruk. Wacht twee minuten en meet je bloeddruk daarna nog een keer. Houd de waarden bij in een dagboek, zodat je hier op een gegeven moment een patroon in kunt herkennen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021