Excite

Zenuwpijn: wat kun je er aan doen?

Je hebt scheuten felle pijn die maar niet over lijken te gaan. Een branderig gevoel verspreidt zich langzaam door je hele lichaam. Daarnaast heb je het gevoel alsof er voortdurend tintelingen door je lijf trekken en voel je een vreemd soort kriebelende pijn. Waarschijnlijk heb je dan last van een aandoening genaamd zenuwpijn!

Wat is zenuwpijn?

Zenuwpijn is een vorm van pijn die ontstaat door een beschadiging of een gebrekkige werking van het zenuwstelsel. Door deze beschadigingen ontstaan er na verloop van tijd veranderingen in het zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel bevindt zich in de hersenen en het ruggenmerg, van waaruit alle lichaamsfuncties aangestuurd worden.

Oorzaken van zenuwpijn

Zenuwpijn, die ook wel neuropathische pijn wordt genoemd, wordt veroorzaakt doordat een beschadinging in de zenuw voortdurend pijnprikkels naar de hersenen stuurt. Hierdoor raken de zenuwen overprikkeld en worden ze overgevoelig. Zelfs prikkels die normaliter niet pijnlijk zijn, worden nu als pijn ervaren. Hierdoor ontstaat er een constant gevoel van pijn, zonder dat daar een directe aanwijsbare oorzaak voor is.

De symptomen van zenuwpijn

Als je zenuwpijn hebt kun je de volgende symptomen hebben:

  • Een branderige, schrijnende pijn
  • Aanhoudend zeurende pijn
  • Tintelingen
  • Elektrische schokjes door het lichaam
  • Kriebelende pijn of jeuk
  • Pijnsteken
  • Gevoeligheid voor koude of warmte
  • Een doods gevoel

Zenuwpijn en pijnprikkels

Door de allerkleinste prikkel, bijvoorbeeld het zachtjes strijken over je huid of het dragen van kleding die de huid raakt, kan bij zenuwpijn de pijnsensatie verergeren. Maar het kan ook zo zijn dat de plek zonder aanraking almaar gevoeliger wordt. Als je al lange tijd last hebt van zenuwpijn, treden er vaak nog meer veranderingen op. Het pijngebied breidt zich dan vaak uit, waardoor er een meer en meer scherpe pijn ontstaat.

Hoe behandel je zenuwpijn?

Als je last hebt van zenuwpijn, is het belangrijk dat je hier met je arts over gaat praten. Vaak is deze pijnvorm chronisch en zal dus niet of nauwelijks verdwijnen. Het gaat er dan om zo goed mogelijk te leren met de pijn om te gaan. De arts kan verder helpen met de zoektocht naar de beste pijnbestrijding van jouw klachten.

Zorg daarnaast zoveel mogelijk voor een stressloze omgeving. Probeer te genieten van de dingen die je wel kunt en verzet je niet tegen moeilijke momenten. Wees positief, leg de nadruk op wat je wel kan en probeer ondanks de zenuwpijn zo optimaal mogelijk te leven!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021