Excite

De ziekte van Crohn

Per jaar worden ongeveer duizend nieuwe patiënten gediagnosticeerd met de ziekte van Crohn. Bij deze aandoening is er sprake van een chronische ontsteking van de slijmvliezen van het maag-darmkanaal. Over het algemeen zijn de dikke en/of dunne darm aangedaan, maar het kan ook gebeuren dat ook de mond en de anus getroffen worden.

Symptomen en behandeling van de ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn openbaart zich gewoonlijk tussen het 15e en 30e levensjaar, hoewel er tegenwoordig ook baby's gezien zijn met de ziekte van Crohn. De ziekte komt net iets vaker voor bij vrouwen, hoewel het verschil niet groot is. Symptomen die op de ziekte van Crohn kunnen wijzen, zijn:

  • Diarree, dunne ontlasting
  • Vermagering
  • Bloedarmoede
  • Bij kinderen: groeiachterstand
  • Bloedverlies bij de ontlasting
  • Gewrichtspijnen
  • Oog- en huidklachten
  • Fistels

Oorzaken van de ziekte van Crohn

De medische wetenschap heeft duidelijke aanwijzingen gevonden dat het krijgen van de ziekte van Crohn een combinatie is van erfelijke aanleg en omgevingsfactoren. Vermoed wordt dat de ziekte van Crohn te zien is als een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam wordt aangevallen door zijn eigen verdedigingssysteem met ontstekingen tot gevolg.

Omdat de ziekte van Crohn erfelijk is, heeft een ouder die zelf ook deze ziekte heeft, een grotere kans om deze aandoening door te geven aan het nageslacht. Wanneer deze ouder ook nog eens rookt (omgevingsfactor), is de kans op erfelijke overdracht maar liefst 35 procent. Ter vergelijking: een gezonde ouder - iemand bij wie de ziekte van Crohn niet voorkomt in de familie - is het risico op het krijgen van een kind met de ziekte van Crohn ongeveer 0,1 procent.

Hoewel stress geen oorzaak kan zijn van de aandoening, kan deze de symptomen wel verergeren.

Behandeling van de ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is niet te genezen, maar wel geheel of gedeeltelijk te onderdrukken met medicatie. Deze medicatie bestaat over het algemeen uit ontstekingsremmers, die helaas soms wel bijwerkingen kunnen geven zoals botontkalking. Bij sommige patiënten werkt de medicatie niet afdoende en is een operatie noodzakelijk, al dan niet gevolgd door de aanleg van een stoma.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021