Excite

Ziekte van Parkinson: wat doet het met je?

Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van de Ziekte van Parkinson, ook wel gewoon 'parkinson' genoemd. Deze ziekte heeft invloed op de zenuwcellen, die langzaam achteruit gaan. Hierdoor kun je verschillende klachten ontwikkelen. Meestal merk je die het ergst aan één kan van het lichaam. De ziekte zet zich altijd door, maar het tempo verschilt per patiënt.

Symptomen Parkinson

Het meest bekende symptoom van de Ziekte van Parkinson is een tremor: trillingen. Het kan echter ook voorkomen dat één arm niet goed mer werkt. Na verloop van tijd kunnen zich evenwichtsstoornissen voordoen en kan een patiënt helemaal gekluisterd aan bed of stoel raken. Dit komt dan door stijfheid. De Ziekte van Parkinson heeft ook andere symptomen. Zo kan er sprake zijn van een overmatige productie van talg, het vloeien van speeksel, uitzonderlijke transpiratie, obstipatie, urineverlies, erectiestoornissen en het dalen van de bloeddruk.

Parkinson: de diagnose

De symptomen beginnen heel subtiel, waardoor het lastig kan zijn om een diagnose te stellen. De neuroloog kan verschillende onderzoeken doen om Parkinson uit te sluiten. Er is echter geen onderzoek dat Parkinson kan aantonen. Het is dus altijd mogelijk dat de diagnose Parkinson gesteld wordt, maar dat er helemaal geen sprake is van Parkinson. Daar komt men dan echter pas na verloop van tijd achter.

Behandeling

De Ziekte van Parkinson is niet te genezen. Ook is er geen medicijn beschikbaar dat de ziekte afremt of de ontwikkelingen zelfs stillegt. Wel kunnen de symptomen bestreden worden, waardoor de kwaliteit van leven langer optimaal kan blijven. Hiervoor zijn medicijnen beschikbaar, maar kan ook een operatie uitgevoerd worden.

Parkinson in de toekomst: bieden stamcellen uitkomst?

Op dit moment is de Ziekte van Parkinson nog dodelijk; de meeste patiënten sterven uiteindelijk door een longontsteking of hartfalen. Men hoopt echter dat gentherapie een oplossing kan bieden. Ook het gebruik van stamcellen zou patiënten mogelijk kunnen redden. Hiervoor is echter nog veel onderzoek nodig; de meeste patiënten die de ziekte nu al hebben, zullen daar niets aan hebben.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019