Excite

De ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer is een vermoeidheidsziekte. Vaak begint het met klachten zoals hoofdpijn, keelpijn en koorts en verlies van eetlust en opgezwollen lymfeklieren. De eerste klachten doen vaak denken aan griep en veel mensen kunnen pas na een doktersbezoek vaststellen dat het in werkelijkheid de ziekte van Pfeiffer is.

De diagnose ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer wordt ook wel 'kissing disease' genoemd. Het is overdraagbaar via speeksel en je kan het oplopen door met iemand te zoenen. Ook door uit hetzelfde glas te drinken of hetzelfde bestek te delen kun je besmet raken. Vooral bij jong volwassenen komt de ziekte voor. De ziekte wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr virus. Het virus wordt echter pas zichtbaar wanneer je een lage weerstand hebt. Je kunt dus ook in aanraking komen met het virus, maar geen klachten vertonen, omdat je weerstand goed is. Vaak duurt het ook vier tot zeven weken voordat een persoon klachten gaat vertonen.

De behandeling voor de ziekte van Pfeiffer

Voor Pfeiffer bestaat er geen behandeling. Omdat de ziekte door een virus wordt veroorzaakt, heeft het geen zin om antibiotica voor te schrijven. Vaak gaan de klachten vanzelf over door veel rust te houden. Toch kunnen sommige mensen zich maandenlang aanhoudend vermoeid worden. Het is dan belangrijk om goed naar het eigen lichaam te luisteren en de werkzaamheden en activiteiten te staken wanneer er vermoeidheid optreedt. Ook wordt het slikken van pijnstillers aangeraden wanneer de keelklachten niet snel verdwijnen en erg pijnlijk zijn. Een voordeel van het oplopen van de ziekte van Pfeiffer is dat wanneer je eenmaal de ziekte hebt gehad, je immuun bent voor vervolgbesmettingen.

En dan?

Wanneer eenmaal de ziekte van Pfeiffer is vastgesteld en omdat er geen medicijn tegen is, zit er niks anders op dan uit te zieken. Het is niet nodig om apart bestek of om aparte wc's te gebruiken, omdat er ook mensen zijn die het Pfeiffer virus meedragen zonder dat ze het weten of merken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020