Excite

Zink verkort verkoudheid

De ellenlange tijden van hoesten en snotteren is voorbij. Uit onderzoek is gebleken dat het innemen van zinksupplementen de lengte van een verkoudheid bijna met de helft kan inkorten. Dit is gebleken uit een combinatie van 13 eerder onderzoeken naar het effect van zinktabletten op verkoudheid.

Uit de resultaten is gebleken dat een dosis van meer dan 75 mg zinkacetaat (ruim zeven maal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) een verkoudheid met ruim 42 procent kan inkorten. Andere studies toonden aan dat een dosis van 75 mg resulteerde in een verkorting van 20 procent. De overige vijf studies toonden geen effectief resultaat aan.

Toch zijn de resultaten over het algemeen genomen zeer veelbelovend. "Aangezien de meeste deelnemers geen bijwerkingen ervoeren, kunnen zinktabletten wellicht worden ingezet als behandelmethode van een simpele verkoudheid. Voor de beste samenstelling van het supplement en richtlijnen voor de behandeling is echter nog meer onderzoek nodig."

Zink is belangrijk voor het immuunsysteem, een goed smaak- en reukvermogen en de mannelijke vruchtbaarheid. Een zinktekort kan de kans op een infectie vergroten. Een teveel aan zink kunnen bijwerkingen opleveren zoals een slechte smaak in de mond, een geïrriteerde maag en misselijkheid. Op de lange termijn werden er echter geen schadelijke effecten gevonden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021