Excite

Zo behandel je een brandwond

Met kaarslicht, vuurwerk en hete oliebollen ligt een brandwond op de loer. Een goede voorbereiding op de behandeling van brandwonden is daarom geen overbodige luxe. Lees hier de beste behandeling van een brandwond.

Soorten brandwonden

Een brandwond ontstaat logischerwijs als je je huid verbrandt, bijvoorbeeld aan hete thee, een kaars of een opgevallen frituurpan. Afhankelijk van de duur van het contact, de temperatuur en het materiaal ontstaan verschillende soorten brandwonden. Bij een eerstegraads verbranding wordt de huid rood en gaat trekken. Soms worden er blaren gevormd op de huid, dit is een tweedegraads verbranding. We spreken van een derdegraads verbranding als de huid zwart is verbrand. Deze verbranding is zeer ernstig.

Behandeling brandwond

Het belangrijkste om te onthouden bij de behandeling van een brandwond is de uitspraak ‘eerst water, de rest komt later.’ Koel de brandwond zo snel mogelijk met lauw leidingwater. Vermeid daarbij een koude straal water direct op de wond; richt op een onaangetast stuk huid boven de brandwond en laat het water langs de pijnlijke plek stromen. Koel altijd minstens een kwartier en let bij grote brandwonden op dat er geen onderkoeling ontstaat. Leg na het koelen een nat wondverband aan. Bij ernstigere verbrandingen, grote brandwonden of bij kinderen onder de vijf jaar bel je het beste even de huisarts en waar nodig het alarmnummer 112.

Brandwond genezen

De meeste eerste- en tweedegraads brandwonden genezen zonder blijvende littekens. Soms kunnen brandwonden gaan ontsteken. Neem dan contact op met de huisarts. Het is niet goed als een brandwond erger wordt na een paar dagen; het genezingsproces is meestal redelijk snel. Ernstigere brandwonden kunnen op den duur een vervorming van de huid veroorzaken. Bewegen kan daardoor moeilijk worden. Op korte termijn is er soms een risico van uitdroging, bijvoorbeeld wanneer je onbeschermd in de zon hebt gelegen en een groot deel van je lichaam is verbrand. Blijf in zulke gevallen altijd voldoende drinken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021