Excite

Zo decanteer je wijn!

Een glaasje wijn op zijn tijd is heerlijk, maar dan wel graag wijn zonder bezinksel! Hoewel je in iedere rode wijn bezinksel aantreft, zul je het meeste vinden in de oudere wijnen. En omdat die vaak het lekkerst zijn, is het handig als je weet hoe je moet decanteren; het bezinksel verwijderen.

In principe is decanteren helemaal niet moeilijk. Het vereist alleen een beetje geduld. In de meeste gevallen hoef je wijn die je net in de winkel gekocht hebt niet te decanteren, maar als je een flesje uit je persoonlijke wijnkast opentrekt, dan kan het verstandig zijn deze even tegen het licht te houden en te kijken of er op de bodem bezinksel ligt. Als dit het geval is, dan zet je de fles eerst een paar dagen rechtop neer, zodat al het bezinksel naar de bodem kan zakken.

Schenk de wijn daarna voorzichtig over in een karaf. Let er goed op dat er geen bezinksel mee komt! Bij het decanteren blijft er altijd een beetje wijn over in de fles. Dit is niet erg, maar juist nodig: als je probeert alle wijn uit de fles te halen, dan zal er ongetwijfeld wat bezinksel mee komen.

Gelukt? Dan heb je alleen nog een paar mooie wijnglazen nodig om te genieten van een heerlijke wijn! Denk er wel aan dat gedecanteerde wijn in een karaf slechts beperkt houdbaar is!

Afbeelding: Flickr

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021