Excite

Zoetstof uit Diet Coke onder de loep genomen

Al langere tijd gaan er geruchten dat de zoetstof die onder meer in Diet Coke gebruikt wordt, niet bepaald goed voor je is. Er zijn al verschillende onderzoeken uitgevoerd rondom de schadelijke effecten van deze zoetstof op de gezondheid. Nu volgt er echter ook een onderzoek vanuit de EU, dat moet bepalen in hoeverre deze stof, aspartaam, nu echt een bedreiging vormt voor de gezondheid.

Het onderzoek stond al langer op de agenda, maar zou pas in 2020 worden uitgevoerd. Onder druk van lobbyisten is die datum nu naar voren gehaald. Hoewel experts eerder al aangaven dat aspartaam slechts in zulke kleine hoeveelheden gebruikt wordt dat het niet schadelijk kan zijn, worden er nu toch vrijwilligers gezocht die met een onderzoek mee willen werken. Het project werd overigens al in 2009 aangekondigd, maar toen konden er maar weinig mensen gevonden worden die daadwerkelijk problemen ervoeren.

Aspartaam wordt gefabriceerd door de Europese fabriek Ajinomoto Sweeteners. Het bedrijf heeft vast aangekondigd blij te zijn met het nieuwe onderzoek, omdat veiligheid voor hen ook voorop staat. Bovendien hebben zij het volle vertrouwen in hun product, omdat het in voorgaande jaren ook steeds weer werd goedgekeurd. Bovendien zien zij Aspartaam als nuttig middel bij het geven van smaak aan producten.

Afbeelding: Flickr account Steve Snodgrass

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021