Excite

Zomertijd

Veel mensen vragen zich af wanneer de zomertijd in 2009 begint. Dat gebeurt op 29 maart. De klok zal dan een uur voorlopen op de standaardtijd. In de praktijk, wordt op 29 maart dus de klok om 2 uur 's nachts één uur verdergedraaid. We verliezen dus een uur, want de volgende ochtend moeten we een uur vroeger opstaan. Gelukkig wordt dat op 25 oktober weer terug goed gemaakt, dan wordt het weer wintertijd.

Het nut van het verzetten van de klok is omstreden. Vroeger werd aangenomen dat mensen een bepaald aantal uren na zonsopgang wakker worden. In de zomer komt de zon vroeger op, dus wordt de klok verdergedraaid en moet je vroeger opstaan. Daarom gaan de mensen vroeger naar bed en wordt er elektriciteit bespaard omdat de lichten, televisie en dergelijke minder lang aanstaan. Dit werd een eeuw geleden uitgedacht, maar het is nog steeds niet bewezen of dit nu eigenlijk wel werkt.

In elk geval, wil je volgende week maandag niet te laat op je werk of school aankomen, zorg dan dat je 29 maart aanstaande een uur vroeger opstaat zodat je alvast in het ritme komt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021