Excite

Zonlicht vermindert kans op borstkanker

Zonlicht kan de kans op borstkanker verminderen. Tenminste, als je dat zonlicht ook combineert met een dieet waarbij je veel vitamine D binnen krijgt. Uit een recent onderzoek blijkt dat een combinatie van zonlicht en vitamine D de kans op borstkanker met maar liefst 43 procent kan verminderen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 70.000 vrouwen.

Het is vooral belangrijk dat vrouwen worden blootgesteld aan UV-B-straling. Die straling komt van de zon en is niet schadelijk voor de gezondheid. Uiteraard is het altijd wel belangrijk om je tijdig in te smeren, om je lichaam te beschermen tegen de stralingen die wel schadelijk zijn.

Een vitamine D-rijk dieet bestaat vooral uit veel zuivelproducten, eieren, bepaalde soorten olie, voedingssupplementen en vette vis. Een dergelijk dieet versterkt het positieve effect van zonlicht. Op zich maken ze echter niet zoveel verschil, het gaat dus echt om de combinatie met zonlicht.

Het onderzoek werd in Frankrijk uitgevoerd. Over een periode van tien jaar werden ongeveer 70.000 vrouwen geobserveerd. In die periode werd ruim 2.800 keer borstkanker vastgesteld. Vooral vrouwen in de meer zonnige delen van Frankrijk bleken minder vaak borstkanker te krijgen. Een gezonde, vitamine D-rijke voeding bleek een extra factor te zijn die de kans op borstkanker aanzienlijk verkleinde.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021