Excite

Genieten van de zon met zonneallergie?

Zit je net lekker in het zonnetje, vertoont je huid ineens allerlei vreemde kuren. Als dat je bekend voorkomt, dan is de kans groot dat je last hebt van zonneallergie. Zonneallergie, ook wel PMLE genoemd, is een abnormale reactie van de huid op gewoon zonlicht, dus als je bijvoorbeeld in het zonnetje op straat loopt of even buiten zit.

Zo kom je eraan

Een zonneallergie is ontzettend vervelend. De huidreactie is namelijk meestal acuut en trekt pas na een dag tot vijf dagen weer weg. Opvallend genoeg hoeft de huid niet eerst te verbranden; het is echt een allergische reactie. De meest voorkomende vorm van zonneallergie is PMLE. Hierbij verschijnen allemaal kleine bultjes op de huid, die erg jeuken. De bultjes zijn vooral te vinden op nek, gezicht, handen, onderarmen en onderbenen. Dit komt omdat deze lichaamsdelen het meest inde zon komen. Ook kun je last krijgen van zwelling, blaasjes, roodheid en een schilferende huid. Het kan ook voorkomen dat je alleen jeuk hebt, maar geen bultjes of blaasjes. Meestal is een zonneallergie echter wel zichtbaar.

Doe de test

Als je het idee hebt dat je last hebt van een zonneallergie, dan kun je hiervoor bij de huisarts een test ondergaan. Die bekijkt onder meer wanneer de bultjes ontstaan en waar je precies last van hebt. Het kan zijn dat je wel tegen gewone zon kunt, maar niet tegen zon achter glas. Andersom is natuurlijk ook mogelijk. Deze kennis is belangrijk voor de behandeling. Als je bijvoorbeeld allergisch bent voor UV-A licht, dan heb je altijd een zonnebrandcrème nodig met een factor die hiertegen beschermt.

De behandeling van zonneallergie

De behandeling van zonneallergie hangt af van de aard van de allergie. Je kunt therapie volgen waarbij je rustig aan de zon went, maar het is ook mogelijk om te gaan voor anti-zonnebrandmiddelen en de huid op die manier tegen de kwalijke stralen te beschermen. Heb je eenmaal uitslag? Gebruik dan een speciale crème om de jeuk te verminderen, dan trekt het sneller weg.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019