Excite

Zo voorkom of genees je een zonnesteek

Met het mooie weer is het verleidelijk om de hele dag buiten te zitten. Dat kan wel, maar let wel op dat je geen zonnesteek oploopt. Als je een zonnesteek hebt, kan je lichaamstemperatuur tot maar liefst 42 graden oplopen. Je kunt er zelfs van in shock raken of overlijden.

Wat is een zonnesteek?

Je krijgt een zonnesteek als je te lang in de warme zon zit en je lichaamstemperatuur te hoog oploopt. De symptomen zijn snel genoeg merkbaar. Denk onder meer aan een hoge koorts, een snelle en oppervlakkige ademhaling, een snelle hartslag, of zelfs buiten bewust zijn of in coma raken. Het is altijd belangrijk om snel te handelen bij een zonnesteek; het bewustzijn verliezen kan in dit geval levensgevaarlijk zijn.

Wat doe je?

Een zonnesteek voorkomen is de beste manier om hier geen last van te krijgen. Dat doe je door niet te snel en niet te veel in de zon te zitten. Zoek regelmatig even afkoeling, in de schaduw of in het water. Blijf ook drinken; zelfs als je niet zweet, verlies je ongemerkt veel vocht. Het is belangrijk dat je dat aanvult. Gebruik daarnaast regelmatig zonnebrandcrème. Voor kinderen en kale mensen geldt dat het ook aan te raden is om een petje of hoed te dragen. Houd ook huisdieren in de gaten; zij kunnen ook last krijgen van een zonnesteek.

Zonnesteek verhelpen

Als je een zonnesteek op voelt komen of bemerkt dat iemand hier last van heeft, dan is het belangrijk diegene zo snel mogelijk in een koele ruimte te brengen. Bij hoge koorts of sufheid neem je direct contact op met een arts. Drink daarnaast veel en houd zowel de ademhaling als hartslag goed in de gaten.

Extra risico op een zonnesteek

Een zonnesteek komt niet zomaar voor. Wie het zitten in de zon een beetje opbouwt, zal er niet snel last van krijgen. Wel zijn er mensen die extra risico lopen, bijvoorbeeld mensen met overgewicht en oudere mensen. Ook mensen die weinig drinken lopen meer risico. Neem als je buiten gaat zitten daarom altijd een glas of flesje water mee.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021