Excite

Zwaardere baby’s voor oudere moeders

Vrouwen die op latere leeftijd moeder worden, hebben meer kans om een zware baby te krijgen. Dit blijkt uit de resultaten van een onderzoek dat het Erasmus MC uitvoerde onder 8500 Nederlandse vrouwen en hun baby’s.

Een op de twintig baby’s die werden gewogen voor het onderzoek was licht en een op de twintig was zwaar. Van de vrouwen die na hun 40e een baby kregen, kreeg 10% een zware baby. Bij vrouwen die voor hun 25e moeder werden was dit slechts 3 procent. In het onderzoek is men uitgegaan van een gemiddeld gewicht van 3500 gram. Een baby van 2500 gram werd gekwalificeerd als ‘licht’, terwijl een zware baby 4500 gram is.

Of een baby licht of zwaar is maakt zeker uit voor de toekomst van het kind. In veel gevallen hebben zwaardere baby’s ook een grotere kans op obesitas.

De onderzoekers hebben inmiddels vast kunnen stellen dat het geboortegewicht van een baby onder meer afhankelijk is van het opleidingsniveau, de levensstijl en de afkomst van de moeder. Over de invloed van de leeftijd van de moeder kan men nog niet zoveel zeggen. Wel zou ook het lichaam van de moeder een rol spelen, evenals alcoholgebruik, roken en het gewicht van de moeder zelf.

Afbeelding: Flickr account gabi_menashe

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020