Excite

Zwak hart? Stop met zeuren!

Zeuren is niet alleen slecht voor je humeur, maar ook voor je hart. Dit blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd werd in het Journal of Epidemiology and Community Health. Continu gezeur kan pijn op de borst sterk laten toenemen. Ook zorgen en ruzie kunnen bijdragen aan stress, die vervolgens weer een negatieve invloed heeft op het hart.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit van Kopenhagen. Hiervoor werden 4500 Deense mannen en vrouwen zes jaar lang gevolgd. Geen van de deelnemers vertoonde bij de start van het onderzoek in 2000 tekenen van een hartziekte. De deelnemers werden onderverdeeld in een groep van mensen die veertig jaar oud waren en een groep die rond de vijftig jaar oud was.

Gedurende de onderzoeksperiode werden de mensen gevraagd naar hun gezondheid, hun relaties en de zorgen die ze hadden. Ook werd bijvoorbeeld ingegaan op de veeleisendheid van partners en de frequentie van ruzie binnen het huishouden.

De resultaten laten zien dat met name de mensen met een veeleisende partner bijna vier keer zoveel kans hebben om pijn op de borst te ontwikkelen. Problemen met kinderen of andere familieleden zorgden voor een verdubbeling van de problemen. Ook burenruzies hebben een behoorlijke impact: wie nare buren heeft en daar regelmatig problemen van ondervindt, heeft 60% meer kans op pijn op de borst.

Wie graag goed voor zijn of haar hart wil zorgen, doet er dus verstandig aan om het zeuren zoveel mogelijk achterwege te laten!

Afbeelding: Flickr account seyed mostafa zamani

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021