Excite

Je bent zwanger en voelt je ziek. Heb je zwangerschapsvergiftiging?

Je zwangerschap is vaak een mooie tijd. Je staat op de drempel van een nieuwe levensfase en probeert zo veel mogelijk te genieten. Maar wat als je plotseling rare flitsen in je hoofd ziet en tintelingen voelt in je huid? Als dat het geval is, zou je wel eens last kunnen hebben van een gevaarlijke aandoening voor jou de en de baby: zwangerschapsvergiftiging!

Wat is zwangerschapsvergiftiging?

Je zwangerschap is een bijzondere tijd in je leven. Toch heb je het risico in deze tijd een nare ziekte op te lopen, die gevaarlijk voor de baby kan zijn: zwangerschapsvergiftiging.

Officieel heet deze aandoening pre-eclampsie. Pre-eclampsie is een combinatie van te hoge bloeddruk en eiwitverlies via de urine. In de volksmond is de aandoening bekend onder de naam zwangerschapsvergiftiging.

Ongeveer 15 procent van alle vrouwen loopt tijdens de zwangerschap deze vergiftiging op. Zwangerschapsvergiftiging komt vaker voor tijdens een eerste zwangerschap. Omdat vrouwen gemiddeld steeds minder kinderen krijgen, komen er naar verhouding meer eerste zwangerschappen voor en stijgt het percentage van vrouwen dat lijdt aan zwangerschapsvergiftiging daardoor ook.

Als je boven de de 35 jaar bent en zwanger wordt, heb je ook meer kans deze ziekte op te lopen. Doordat vrouwen steeds vaker op late leeftijd zwanger worden, stijgt het aantal meldingen van zwangerschapsvergiftiging aanzienlijk.

Symptomen van zwangerschapsvergiftiging

Symptomen die op een zwangerschapsvergiftiging wijzen zijn: opgezwollen handen, enkels of een opgezwollen huid (oedeem). Ook gezichtsstoornissen, zoals het sterretjes of heldere flitsen zien doen denken aan een zwangerschapsvergiftiging. Vaak wordt de diagnose zwangerschapsvergiftiging pas gesteld wanneer je naast deze klachten ook last hebt van een te hoge bloeddruk en van een teveel aan eiwitten in je urine.

Hoe wordt zwangerschapsvergiftiging behandeld?

Helaas is de behandeling van zwangerschapsvergiftiging niet mogelijk. Het enige dat mogelijk is de onderdrukking van de klachten. In wezen is de enige manier om de pre-eclampsie te doen verdwijnen, van het kind te bevallen. Controle van moeder en kind is tijdens de ziekte erg belangrijk. Dit gebeurt door middel van een cardiotocografie (CTG), regelmatige bloed- en urine-checks en echoscopisch onderzoek.

Soms, als de zwangerschapsvergiftiging niet heel ernstig is, wordt er medicatie voorgeschreven. In andere gevallen wordt de bevalling eerder ingeleid of er wordt voor een keizersnede gekozen.

Wie lopen er risico zwangerschapsvergiftiging te krijgen?

Het grootste risico om een zwangerschapsvergiftiging te krijgen hebben vrouwen van vijf en dertig jaar en ouder, bij hun eerste zwangerschap. De eerste zwangerschap geeft een groter risico dan de zwangerschappen daarna. Verder kunnen erfelijke factoren een rol spelen bij het wel of niet ontwikkelen van deze vergiftiging. Een zwangerschap van een meerling kan een vrouw tot slot ook tot de risicogroep doen behoren.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021