Excite

Zware handtas veroorzaakt artritis

Volgepropt met portemonnee, mobiele telefoon, agenda, make-up, waterflesje en een leesboek: de gemiddelde handtas weegt behoorlijk veel. Onderzoeken wijzen uit dat de helft van de vrouwen pijn lijdt door het dragen van een zware tas. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat ook mannen er last van hebben.

Zware mannentassen, met een gemiddeld gewicht van 6,2 kilogram, zorgen voor een ongebalanceerde last en spanning op het lichaam. Mannen kunnen daardoor last krijgen van pijn, een slechte lichaamshouding en andere gezondheidsproblemen, aldus Rishi Loatey van de Britse Chiropractic Association.

"Ik heb een toename gezien in het aantal patiënten dat last heeft van pijn in de nek en de bovenrug naarmate mannen frequenter een zware tas rondzeulen," zegt Loatey. Het dragen van een tas heeft een enorme invloed op houding en bewegingen, omdat het lichaam zich onbewust aanpast.

Met een zware tas leunt je nek automatisch de andere kant op om je te helpen het gewicht te dragen en te balanceren. Daardoor kun je last krijgen van pijn in je nek en je spieren. Draag je ook nog hakken? Dan zijn de gevolgen nog groter.

Op de korte termijn veroorzaakt het dragen van een zware lading bijvoorbeeld chronische pijn, maar op de lange termijn kan het dragen van zware tassen zelfs leiden tot artritis of versleten knieën.

Het dragen van een rugzak helpt om het gewicht beter te verdelen. Als je dat niet wilt, kun je de lading ook over twee tassen verdelen. Zo blijf je beter in balans. Wanneer je toch voor een enkele tas kiest, loop er dan zo kort mogelijk mee en verwissel af en toe van schouder.

Afbeelding: Flickr, gebruiker francoiskarm

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021