Excite

Zwemmen, de beste sport voor je gezondheid

Akkoord, gaan zwemmen heeft wat om handen: tas, badpak, douchespullen, handdoek, inkomkaartje kopen, douchen voor en na, te druk in het bad, eventueel nog een neusknijper en zwembril meeslepen. En als je ook nog enkele peuters op sleeptouw moeten nemen, zijn alle excuses snel verzonnen om toch maar niet te gaan. Jammer, doorbijten die zure appel want...

Je hele lichaam beweegt!

Reden nummer 1 om te gaan plonzen: je hele lichaam zwemt mee: je gebruikt armen, benen, rug, buik, voeten, knieën en hoofd. Kun je wel roepen: "dat doe ik bij tennis ook"! Het voordeel van water is dat alles veel makkelijker verloopt. Als je regelmatig zwemt, en dan hebben we het over ééns per week, trek je rustig naar eigen tempo 50 baantjes (25 m) op een uur. Intussen is je hele lijf actief en dat alles zonder overbelasting!

Ademhaling op de proef stellen

Als je nooit sport wanneer maak je je dan nog eens moe? Moe in de betekenis van adem te kort hebben? Staan te hijgen? Hoesten? Misschien als je eens een trap moet lopen omdat de lift kapot is? Mensen trappen niet graag op hun adem. Ze gaan wel fietsen of wandelen maar dan aan een gezapig tempo. Zweten is er meestal niet bij. Akkoord: tijdens je zwempartijtje kun je niet zweten want je ligt immers al in de nattigheid. Maar wie doet zichzelf geen pijn om toch maar die 33ste baan af te maken? Doorgaan, nog enkele meters, vooruit met die inspanning tot aan de boord. En dan even op adem komen om het volgende baantje aan te vatten. Kwestie van jezelf uit te dagen. Maar helaas: we zijn liever lui dan moe!

Ter afwisseling

Louter baantjes trekken, is saai. Dus moet je variëren: rugzwemmen of althans proberen om op je rug te drijven zonder kopje onder te gaan. Een gezondheidsboost voor je rug en nek die je anders nooit zou doen! Want ook hier ga je rug- en buikspieren actief opspannen om toch maar zo'n mooie, horizontale houding te krijgen waardoor je zalig gaat drijven.

Gratis stoombad of sauna

De nu volgende uitleg is misschien niet in elk zwembad van toepassing maar in een 'gemiddeld' zwembad zit het gratis gebruik van sauna of Turks stoombad in de prijs van je toegangskaartje of abonnement inbegrepen.

Therapie

Je hoeft ook niet voortdurend baantjes te trekken. Spring ook eens in het warmwaterbad met sproeiers en jacuzzi. Daar kun je heerlijk ontspannen. En heb je ergens zere plekken (schouders, heupen of nek) dan installeer je jezelf pal voor de onderwatersproeiers zodat die pijnlijke plekken eens goed gewaterstraald worden.

Kortom

Een uurtje zwemmen is goed voor de gezondheid en je bent een ander mens: moe maar heerlijk gesport! En die druilerige woensdagmiddag is ook weer voorbij!

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021